Prohlášení k neoprávněnému návrhu na insolvenci vůči naší firmě IZOBAU

27.02.2010 21:11

I. Společnost IZOBAU s.r.o. se důrazně ohrazuje proti zkreslené informaci o tom, že ji Krajský soud v Brně poslal do insolvenčního řízení a stejně tak se rozhodně ohrazuje proti tomu, že by byl v jejím případě pro insolvenci dán jediný reálný důvod.

 

II. Pravdou je, že na společnost IZOBAU s.r.o. byl společností DRAVON s.r.o. podán insolvenční návrh. Je však zavádějící informace, že by Krajský soud v Brně poslal IZOBAU do insolvenčního řízení. Soud je ze zákona vždy povinen do 2 hodin od doručení návrhu tento zveřejnit a poté zahájit řízení o přezkoumání důvodnosti insolvenčního návrhu navrhovatele. Z uvedeného je zřejmé, že soud jen splnil svoji zákonnou povinnost a informace o poslání IZOBAU do insolvenčního řízení proto vzbuzuje pro právního laika zcela nesprávnou představu o tom, že soud o návrhu, byť předběžně, rozhodoval ve prospěch navrhovatele. Takové řízení by bylo zahájeno i na základě smyšleného insolvenčního návrhu na kterýkoliv finančně sebezdravější podnikatelský subjekt v České republice a teprve posléze by bylo řešena podstata věci a zamítnutí návrhu.

 

III. Zamítnutí návrhu čeká i podání společnosti DRAVON, neboť jí IZOBAU nic nedluží. Sama společnost DRAVON v návrhu uvádí, že jde o část ceny za dílo oproti níž byla započtena sankce, kterou uplatnila IZOBAU podle smlouvy. Totéž se týká i dalších věřitelů zmíněných v insolvenčním návrhu. Insolvenční návrh DRAVON je proto účelový a šikanózní s cílem vynutit si prominutí smluvních sankcí na které vznikl IZOBAU nárok. Pokud by tomu tak nebylo, byla by jistě dávno podána ze strany DRAVON řádná žaloba na zaplacení doplatku díla v rámci níž by se řešila oprávněnost zápočtu. Nátlak cestou insolvenčního návrhu IZOBAU odmítá jako protiprávní a v rozporu s poctivým obchodním stykem. Pokud IZOBAU čelí nárokům věřitelů ve výši stovek tisíc korun pak je třeba uvést, že je sama věřitelem vůči jiným subjektům v řádu milionů korun, přičemž pohledávky uplatňuje cestou jednání či standardní žalobou.

 

IV. S ohledem na veřejné důsledky podaného návrhu bude IZOBAU nejen navrhovat okamžitého zamítnutí návrhu, ale také bude uplatňovat právo na náhradu veškeré škody podle insolvenčního zákona a dalších právních předpisů. IZOBAU věří, že bude celá záležitost vyřízena soudem co nejdříve a ujišťuje své obchodní partnery, že její majetek výrazně přesahuje závazky a není jediný důvod pro obavu z insolvence.

za IZOBAU s.r.o.

 

jednatel Ing. Milan Valčák